(155) wyliczenie kwoty diet zmniejszanej ze stałej normy 22 dni.

Początek  Poprzedni  Następny

Według rozporządzenia MPIPS z dnia 29 stycznia 2013 roku w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej:

§ 6. 1. Miejscowość rozpoczęcia i zakończenia podróży krajowej określa pracodawca. 2. Pracodawca może uznać za miejscowość rozpoczęcia lub zakończenia podróży krajowej miejscowość pobytu stałego lub czasowego pracownika.

§ 7. 1. Dieta w czasie podróży krajowej jest przeznaczona na pokrycie zwiększonych kosztów wyżywienia i wynosi 30 zł za dobę podróży.

 

Należność z tytułu diet oblicza się od momentu rozpoczęcia podróży krajowej - wyjazd, aż do powrotu - przyjazd:

1) jeżeli podróż trwa nie dłużej niż dobę i wynosi:

a)mniej niż 8 godzin - dieta nie przysługuje,
b)od 8 do 12 godzin - przysługuje 50% diety,

jeżeli podróż trwa dłużej niż dobę, za każdą dobę przysługuje dieta w pełnej wysokości, a za niepełną, ale rozpoczętą dobę:

a) do 8 godzin - przysługuje 50% diety,

b) ponad 8 godzin - przysługuje dieta w pełnej wysokości.

 

Dieta nie przysługuje za czas delegowania pracownika do miejsca jego stałego pobytu oraz za "§ 10. Pracownikowi przebywającemu w podróży krajowej trwającej co najmniej 10 dni

przysługuje zwrot kosztów przejazdu w dniu wolnym od pracy, środkiem transportu określonym przez pracodawcę, do miejscowości pobytu stałego lub czasowego i z powrotem."

 

Kwotę diety zmniejsza się o koszt wyżywienia, przyjmując że:

śniadanie - 25% diety

obiad - 50% diety

kolacja - 25% diety

 

Kwoty limitu za podróże zagraniczne obowiązujące od 01.03.2013 roku można sprawdzić tutaj: http://www.pit.pl/diety_zagranica_247.php

 

 

 

 

Poprzez ten algorytm można też odliczyć dietę dla pracowników pracujących poza siedzibą firmą, ale nie będących de facto w delegacji. Wyliczenie nieobecności obliczamy podobnie jak w ryczałcie poprzez zmniejszenie kwoty o jedną dwudziestą drugą za każdy roboczy dzień nieobecności pracownika.